Odabir čeličnog užeta za dizalice, kranove i ostale strojeve

Pojam čelično uže podrazumijeva svu čeličnu užad u snopovima koja se koristi kao: podizna užad, čel. užad za kolica, instalacijska čel. užad, pomoćna čel. užad, privjesna čel. užad na dizalicama i kranovima i sl.

Odabir užadi za dizanje u velikoj mjeri ovisi o namjeravanoj upotrebi i stoga u osnovi o potrebnim svojstvima u pogledu abrazije i habanja, površinske obrade, smjera i konstrukcije, rotacijskih svojstava i svojstava koja su potrebna za posebne primjene, kao što su tolerancije promjera žice, izduženje, stabilnost bočnog tlaka i slično.

Konstrukcije čel. užadi, odabrane i odobrene u suradnji s proizvođačem opreme i navedene u priručniku svakog stroja, odabrane su nakon opsežnog ispitivanja i u skladu s važećim standardima i propisima. Bazirano na mnogim godinama iskustva propisana užad osigurava najbolje performanse za dizanje. Mjenja li se zadani tip čelične užadi (konstrukcija, broj snopova ili čvrstoća žice), iako jednakog standarda, čelično uže može značajno varirati u svojim svojstvima prilikom rada, npr. u višeslojnom sistemu namatanja, iako novo nudi jednaka svojstva otporna na rotaciju.

Zbog velikog broja mogućih kriterija odabira užadi, uvijek se preporučuje korištenje originalnog užeta. U slučaju korištenja alternativnog uže, potrebno je usklađenje s proizvođačem opreme/stroja.

Imate li pitanja i trebate li savjet kod odabira čeličnog užeta, kontaktirajte nas na tel. br. 042/601-061, ili na remex@remex.hr .